Aποκαλύπτουμε πέντε συνηθισμένες ενέργειες πολλών οδηγών, οι οποίες καταπονούν διάφορα μέρη του αυτοκινήτου μας και προκαλούν πρόωρες φθορές και βλάβες
Πολλοί οδηγοί προσέχουν το αυτοκίνητό τους και πραγματοποιούν τις προβλεπόμενες εργασίες συντήρησης με επιμέλεια, όμως κάνουν από άγνοια ορισμένα λάθη κατά την καθημερινή χρήση του οχήματός τους, που μπορεί να τους οδηγήσουν πρόωρα στο συνεργείο και να απαιτήσουν δαπανηρές επισκευές. Δείτε, τι πρέπει να αποφεύγουμε, για να γλιτώσουμε από τέτοιες καταστάσεις.
1. Ανέβασμα στο πεζοδρόμιο
Όλοι γνωρίζουμε ότι η μακροζωία των ελαστικών μας έχει άμεση συνάρτηση με τη σωστή πίεση του αέρα τους. Ωστόσο και το ανέβασμα στο πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει κρυφές ζημιές στα ελαστικά μας, εφόσον γίνεται με ορμή και σχηματίζουν οι τροχοί μικρή γωνία. Αν χρειάζεται λοιπόν να καβαλήσετε με το όχημά σας το πεζοδρόμιο, θα πρέπει να το αφήσετε να κυλάει αργά και οι τροχοί να σχηματίζουν ιδανικά ορθή γωνία. Προσοχή χρειάζεται και κατά το παρκάρισμα παράλληλα προς το πεζοδρόμιο, όπου πρέπει να αποφεύγουμε τις επαφές με αυτό και την πλευρική τριβή του ελαστικού, που προκαλεί εσωτερικές ζημιές στη δομή του.
2. Φρενάρουμε συνέχεια στην κατηφόρα
Στις μεγάλες κατηφόρες προσπαθούμε να επιβραδύνουμε το αυτοκίνητο κατεβάζοντας σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και όχι πατώντας συνεχώς τα φρένα. Το συνεχές φρενάρισμα φθείρει δισκόπλακες και τακάκια, ενώ δημιουργεί ρινίσματα και βρωμίζουν οι ζάντες. Η επιλογή χαμηλότερης σχέσης ισχύει και για την περίπτωση που οδηγείτε όχημα με αυτόματο σασμάν, στο οποίο προβλέπεται και χειροκίνητη λειτουργία.
3. Στρίβουμε το τιμόνι ακίνητοι
Αρκεί να προσπαθήσουμε να στρίψουμε το τιμόνι με σβησμένο κινητήρα, για να αντιληφθούμε από την αντίσταση σε πόσο μεγάλες δυνάμεις πρέπει να αντέχει όλο το σύστημα διεύθυνσης. Η καταπόνηση και η φθορά του μεγαλώνουν, αν κάνουμε επιτόπιους ελιγμούς με το όχημα ακίνητο, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει οπωσδήποτε να κυλάει αργά το αυτοκίνητο.
4. Κακοποιούμε το συμπλέκτη
Ο μισοπατημένος συμπλέκτης μπροστά στο κόκκινο φανάρι εγγυάται πρόωρη φθορά και επίσκεψη στο συνεργείο. Το ίδιο ισχύει και όταν δεν πατάμε μέχρι το τέρμα το πεντάλ του συμπλέκτη όταν αλλάζουμε ταχύτητα ή ξεκουράζουμε το πόδι μας πάνω του, όταν κινούμαστε σε πυκνή κυκλοφορία. Μία άλλη κίνηση που φθείρει το σασμάν, είναι όταν ακουμπάμε συνέχεια το χέρι μας πάνω στον επιλογέα ταχυτήτων.
5. Υαλοκαθαριστήρες χωρίς νερό
Όταν βάζουμε σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες, πρέπει να ενεργοποιούμε μαζί με αυτούς και τα πιτσιλιστήρια. Αν δεν το κάνουμε ή δεν υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο, τότε λειτουργούν τα σωματίδια της σκόνης πάνω στο παρμπρίζ σαν γυαλόχαρτο και προκαλούν φθορά τόσο στο κρύσταλλο, όσο και στα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων.
πηγή: lifo.gr