ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

18 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του Ισθμού! Σημαντικές ειδήσεις από την συνάντηση Νίκα-Μητσοτάκη

Απόλυτα ικανοποιημένος έμεινε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση “έβγαλε” πολλές ειδήσεις για την Κορινθία και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Νίκας την Πέμπτη στην Τρίπολη, δήλωσε: “Σκοπός της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ήταν ο συντονισμός με την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου”, προσθέτοντας ότι του παρέδωσε υπόμνημα με προγραμματισμένες δράσεις και έργα σε 15 τουλάχιστον τομείς.

Με βάση το υπόμνημα αυτό, για την Κορινθία αναφέρονται τα εξής:

  1. Ισθμός Κορίνθου

Διάθεση 18 εκατομ. Ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου για αναβάθμιση. Aπαιτείται συνεννόηση με Δ.Σ Διώρυγας και Υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση της εγκαταλελειμμένης έκτασης (ασφάλεια –αναβάθμιση) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

  1. Διοικητήριο Κορίνθου

Έναρξη μελετητικής διαδικασίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο ( Ποσειδωνία ).

Πρόταση Χρηματοδότησης: “Α.Τρίτσης”

  1. Βελτίωση ορεινού επαρχιακού δικτύου
  1. Ενεργοποίηση Σιδηροδρομικού δικτύου

            Α. Γραμμή Κόρινθος –Αργος –Ναύπλιο – Συνεννόηση και συμφωνία →ΥΠ.ΥΠΟΔ.,ΟΣΕ,ΓΑΙΑ ΟΣΕ ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ -Διάθεση 15 εκατομ. Ευρώ από ΠΕΠ / ένταξη στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου -Επαναλειτουργία γραμμής το Φθινόπωρο του 2021

            Β. Γραμμή Κόρινθος –Τρίπολη-Καλαμάτα. Αναγκαιότητα η κανονικοποίηση της γραμμής ( εύρος 1,40 ) και η ένταξή της στο διεθνές δίκτυου.

Χρηματοδότηση μελέτης : Πρόγραμμα Α.Τρίτσης

5. Περιβάλλον

Α. Αξιοποίηση κατηργημένης σιδηροδρομικής γραμμής 60 χλμ. στην Κορινθία ( υπάρχει χρησιδάνειο για δημιουργία περιβαλλοντικού-οικολογικού πάρκου).

Χρηματοδότηση πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Β. Μονοπάτια : κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων σε όλη την Περιφέρεια. Συνεργασία με κ. Γιώργο Κρεμλή, εξειδικευμένο σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

6. Εγγειοβελτιωτικές Υποδομές

Ολοκλήρωση φράγματος Ασωπού.

7. Eκπαίδευση

Αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την δημιουργία Πλανητάριου, Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων και κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

8. Απορρίμματα – Απόβλητα

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για διαχείριση απορριμμάτων. (Τελευταίο δικαστήριο 1/07/2020 ) και αρχίζει η κατασκευή των εργοστασίων .

Ο κ. Νίκας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίο συζήτησε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση των Περιφερειών της χώρας.

Συζητήθηκαν επίσης τα αδιέξοδα της απλής αναλογικής και η ανάγκη κατάργησής της, αλλά και η πρόοδος της διαδικασίας για τις θεσμικές μεταβολές ως προς την ενίσχυση των Περιφερειών με την μεταφορά σε αυτές μη κυβερνητικών αρμοδιοτήτων που τώρα έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επαρκή χρηματοδότησή τους.

Εμφάνιση περισσότερων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button